Sandžak Wiki:Uslovi korištenja, pravne napomene i odricanje odgovornosti

Izvor: Sandžakpedija
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sandžakpedia ne garantira potpunost ni tačnost informacija i podataka.

Sandžakpedia je saradnička enciklopedija otvorenog sadržaja na internetu, tj. dobrovoljno udruženje grupa i pojedinaca koji stvaraju i razvijaju zajednički izvor ljudskog saznanja. Sama struktura projekta omogućava svakome s pristupom internetu i preglednikom, da mijenja njegov sadržaj. Budite svjesni da ništa što možete naći ovdje ne mora biti pregledano od strane profesionalaca dovoljno stručnih da bi Vam se pružile potpune, tačne i pouzdane informacije.

To ne znači da se na Sandžakpediji ne mogu naći vrijedne i tačne informacije; najčešće one to jesu. Ipak, Sandžakpedia ne može garantirati valjanost informacija koje se mogu naći ovdje. Sadržaj bilo kojeg članka mogao je u skorije vrijeme biti potpuno promijenjen, vandaliziran ili izmijenjen od strane nekoga čije mišljenje ne odgovara stanju saznanja iz bitnih oblasti.

Nema formalne provjere

Trenutno radimo na načinima kojima će se moći izabrati i istaći pouzdane verzije članaka. Naša aktivna zajednica urednika koristi alatke kao što su Nedavne izmjene i Novi članci, putem kojih se prate promjene i dodavanje novog sadržaja. Ipak, Sandžakpedia se ne provjerava jednoobrazno; mada čitaoci mogu ispravljati greške ili se upuštati u neobavezne zajedničke provjere, nemaju nikakvu pravnu obavezu to raditi. Stoga su sve informacije koje ovdje pročitate bez ikakve nagoviještene garantirane podobnosti za bilo koju svrhu ili upotrebu. Čak i članci koji su izdvojeni neobaveznom zajedničkom provjerom ili procesima za izbor kvalitetnijih mogu kasnije biti uređeni neprilično, i to tik prije no što ih Vi pregledate.

Niko od autora, doprinosilaca, sponzora, administratora, birokrata niti bilo ko drugi povezan s Sandžakpedijom ne može ni na koji način biti odgovoran za pojavu bilo koje netačne ili klevetničke informacije, kao ni za Vašu upotrebu informacija koje se nalaze na ovim mrežnim stranicama ili su povezane s njima.

Nema ugovora; ograničena licenca

Molimo Vas da se potrudite da razumijete da su informacije koje se ovdje nalaze pružene slobodno i da ne postoji nikakav sporazum ili ugovor načinjen između Vas i vlasnika i korisnika ove stranice, vlasnika servera na kojem je smještena, pojedinačnih doprinosilaca Sandžakpediji, bilo kojeg od administratora ili "birokrata" projekta, kao ni bilo koga drugog na bilo koji način povezanog s ovim ili njegovim srodnim projektima ko bi bio direktno podložan Vašim navodima protiv njih. Imate ograničenu dozvolu (licencu) da kopirate bilo šta s ove stranice; ona ne stvara niti nagovještava ikakvu ugovornu ili vanugovornu odgovornost Wikipedije niti bilo koga od njenih agenata, članova, organizatora ili drugih korisnika.

Ne postoji nikakav dogovor ili sporazum između Vas i Sandžakpedije u vezi s Vašim korištenjem ili modificiranjem ovih informacija van okvira GNU-ove licence za slobodnu dokumentaciju (GLSD, GFDL) niti je iko na Sandžakpediji odgovoran ako neko promijeni ili ukloni bilo koju informaciju koju postavite na Sandžakpediju ili bilo koji od povezanih projekata.

Zaštitni znakovi

Bilo koji od zaštitnih (trademarks), servisnih (service marks) ili zbirnih znakova (collective marks), prava dizajna (design rights), prava ličnosti (personality rights) ili sličnih prava koja se spominju, koriste ili navode u člancima enciklopedije Sandžakpedia vlasništvo su njihovih dotičnih vlasnika. Njihova upotreba ovdje ne nagovještava da ih možete koristiti u bilo koju drugu svrhu osim one iste ili slične informativne upotrebe koju su zamislili originalni autori ovih Sandžakpedijinih članaka pod shemom licenciranja GLSD. Osim ako je drugačije naglašeno, Sandžakpedijine stranice niti podržavaju niti su povezani sa bilo kojim od vlasnika takvih prava i Sandžakpedia kao takva ne može dati nikakva prava na korištenje materijala koji je inače zaštićen. Vaša upotreba bilo kojeg takvog ili sličnog nematerijalnog vlasništva je na Vaš rizik.

Nadležnost i pravna ispravnost sadržaja

Objavljivanje informacija i sadržaja Sandžakpedije može biti shvaćeno kao kršenje zakona nekih država ili pravnih entiteta iz kojih Vi imate pristup ovim informacijama. Zakoni u Vašoj državi ili pravnom entitetu mogu zagovarati i braniti sasvim drugačije stavove. Sandžakpedia ne podržava niti ohrabruje kršenje ničijih zakona te stoga ne može odgovarati za bilo kakvo kršenje nečijih zakona niti biti odgovorna za povezivanje sadržaja Sandžakpedije s internetskim domenima koji podliježu drugačijim zakonima, kao ni za reproduciranje ili objavljivanje informacija i podataka sadržanih u njoj.

Ovdje nemojte tražiti profesionalne ni stručne savjete

Ako imate potrebu za nekim savjetom, molimo da se obratite profesionalnom stručnjaku iz dotične oblasti.

Hvala na vremenu koje ste utrošili da pročitate ovu stranicu i želimo Vam da uživate u korištenju i pregledanju Sandžakpedije.

Primjeri odricanja od odgovornosti drugih enciklopedija

Iako je sadržaj drugih enciklopedija (koje se razlikuju od Sandžakpedije po licenci pod kojom se objavljuju), pregledan i potvrđen od strane sručnjaka i profesionalaca iz raznih oblasti, ipak se ne garantira ispravnost, tačnost i potpunost njihovog sadržaja.

"BRITANIKA, NJENI DIREKTORI, ČINOVNICI, DIONIČARI, RODITELJI, OGRANCI, SARADNICI, AGENTI I LICENCORI, KAO NI OBEZBJEĐIVAČI SADRŽAJA NI U KOJEM SLUČAJU NE MOGU BITI ODGOVORNI ZA BILO KOJU POSREDNU, POSEBNU, SLUČAJNU, KAZNENU ILI POSLJEDIČNU ŠTETU KOJA NASTANE IZ ILI JE POVEZANA S UPOTREBOM, NEMOGUĆNOŠĆU UPOTREBE, IZVRŠENJEM ILI NEIZVRŠENJEM USLUGE, ČAK NI KAD JE BRITTANICA RANIJE BILA UPOZORENA NA MOGUĆNOST TAKVE ŠTETE I BEZ OBZIRA NA TO DA LI TAKVA ŠTETA NASTANE U UGOVORU, POGREŠNIM POSTUPANJEM, PO STATUTU, SREDSTVIMA, ZAKONU ILI NA DRUGI NAČIN."
("IN NO EVENT SHALL BRITANNICA, ITS DIRECTORS, OFFICERS, SHAREHOLDERS, PARENTS, SUBSIDIARIES, AFFILIATES, AGENTS AND LICENSORS, OR CONTENT PROVIDERS BE LIABLE FOR ANY INDIRECT, SPECIAL, INCIDENTAL, PUNITIVE, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES ARISING OUT OF OR RELATED TO THE USE, INABILITY TO USE, PERFORMANCE OR NONPERFORMANCE OF THE SERVICES, EVEN IF BRITANNICA WAS PREVIOUSLY ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES AND REGARDLESS OF WHETHER SUCH DAMAGES ARISE IN CONTRACT, TORT, UNDER STATUTE, IN EQUITY, AT LAW, OR OTHERWISE.")
"...I SAV RIZIK ZA ZADOVOLJAVAJUĆI KVALITET, IZVEDBU, TAČNOST I TRUD JE NA VAMA."
("...AND THE ENTIRE RISK AS TO SATISFACTORY QUALITY, PERFORMANCE, ACCURACY, AND EFFORT IS WITH YOU.")
"VI SE IZRIČITO SLAŽETE DA JE VAŠA UPOTREBA OVE USLUGE ISKLJUČIVO NA VAŠ RIZIK."
("YOU EXPRESSLY AGREE THAT USE OF THE SERVICE IS AT YOUR SOLE RISK.")